Termékek leírása
Jellemzők: Az árpa (Hordeum vulgare) a búza mellett az egyik legősibb gabonafajta. Európától - a Közel-Keletig, Kínától Dél-Amerikáig ismert alapélelmiszer, történelme évezredekre nyúlik vissza.
Rendkívül változatos faj, napjainkban, Európában, Amerika északi részén, Argentínában és Ázsiában termesztik.
A mag alkotó komponensei közül jelentős a keményítő-tartalom (64,3 %) és az élelmi rost (9,8 %). Ásványi anyag komponensei közül említésre méltó a kálium (444 mg/100 g), a foszfor (342 mg/100 g), a magnézium (114 mg/100 g), a réz (373 ug/100 g) és a bór mennyisége (560 ug/100 g). A vitaminok közül a B1-, B2-, B6-vitaminok, nikotinsavamid és pantoténsav a jelentősebbek. A magból kelt kis növény - az árpafű- tartalmazza a mag fő összetevőit, ezen túlmenően klorofill tartalma is jelentős.
Az árpa könnyen emészthető, tápláló gabonaféle. A szakirodalom és a népgyógyászati megfigyelések számos élettani hatását írják le. A mag hatóanyagai hozzájárulhatnak a normális bélmozgás fenntartásához. Élelmi rost tartalmának köszönhetően elősegítheti a vér összes- és LDL koleszterinjének megfelelő szinten tartását, ezáltal a szív- és keringési rendszer egészségének megőrzését. Mint kis glikémiás indexű szénhidrát-forrás, hozzájárulhat a normál vércukor, vérlipid-szint és testtömeg megtartásához.
Az árpafű a szervezet sav-bázis egyensúlyának fenntartásában játszhat fontos szerepet. A modern élet, a nem megfelelő táplálkozás a szervezet pH-ját savas irányba mozdítja el. Az egyensúly fenntartásában nagy szerepe van a gabonaféléknek, így az árpának, valamint a zöldségeknek is.
Az árpa hatóanyagai:
- elősegítik a normál bélműködést és annak megfelelő ritmusát
- hozzájárulnak a vér összes- és LDL koleszterin szintjének megfelelő szinten tartásához
- támogatják a normál testtömeg megőrzését
- elősegítik a vércukorszint szabályozást
- a búzafű hatóanyagai részt vesznek a szervezet sav-bázis egyensúlyának megtartásában